söndag, juni 15, 2008

FRA-lagen en fara för tillväxten

I dagens DN står att läsa om att några IT-företag kommer att agera på grund av en eventuell ökad signalspaning.

Google kommer inte att ställa några servrar i Sverige och Telia Sonera har redan flyttat dem till ett land som ABSOLUT inte tillåter en liknande övervakning som den som FRA-lagen innebär - Finland.

"- Hänsynen till kundernas integritet krävde det, även om flytten inte var optimal för oss ur nät- och tjänsteperspektiv, säger Telia Soneras bolagsjurist Patrik Hiselius."

Google's säkerhetschef, Peter Fleischer är ganska öppen med om vad han tycker om FRA-lagen och i vilken grad den hör hemma i en västerländsk demokrati:

"- Vi kan helt enkelt inte kompromettera våra användares integritet genom att ge svenska myndigheter tillgång till data som kanske inte ens har med svensk aktivitet att göra. Det här förslaget liknar något som hittats på av Saudiarabien och Kina. Sådant bör helt enkelt inte ha någon plats i en västerländsk demokrati. "

Den hotade banksekretessen KOMMER att leda till minskade investeringar i Sverige. Riskerna för potentiellt skadliga läckage av uppgifter kring transaktioner är för stora.

Vid stora upphandlingar (som t ex den som pågår nu om driften av Stockholms tunnelbana) är korruptionsincitamenten gigantiska. Jag litar på personalen som ska hantera systemen lika mycket som på alla andra, men de är människor. Människor kan hamna i trångmål, bli skydlig fel människor pengar och en massa annat. Finns det miljoner att tjäna på att med flit missbruka systemet kan det absolut kunna komma att hända. Med resultatet att vi får mindre infrastruktur (och annat) för skattepengarna. Sämre infrastruktur och högre skatter än nödvändigt påverkar naturligtvis näringslivet och tillväxten negativt.

Det urholkade meddelarskyddet hämmar också samhällets viktigaste kontrollsystem för att upptäcka och beivra korruption. Marknadsekonomin vilar på en grund av stabila och rättsäkra institutioner. Genom att skapa ett system som ökar riskerna för dessa, påverkas också förutsättningarna för effektiva marknader negativt.

Det finns heller inget exempel i historien på att det skulle vara ekonomiskt gynnsamt att föra mer makt till staten relativt människorna, vilket FRA-lagen i praktiken gör.

Tvärtom finns det massivt stöd för att ekonomier där människor är friast, också är de som har bäst tillväxt. (läs t ex detta av Johan Norberg )

______________

En allmän reflektion som flera gjort före mig är hur pass denna debatt verkligen sätter bloggarna i en helt ny position på den politiska arenan. Bloggarna påverkar definitivt agendan. Kanske kanske kanske kan de även föra så mycket ljus på skadliga riksdagsbeslut att de stoppas.




Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Daniel W said...

Det är lite osmakligt att tänka på den business man skulle kunna göra om den här lagen går igenom. Men det är ju i så fall läge för att sälja krypteringsprogram som är enkla att använda. Men det bästa vore om alla bredbandsoperatörer gick ihop med ett gemensamt krypteringssystem som automatiskt krypterar och avkrypterar, men det vore kanske bara en tidsfråga tills det förbjuds.

6:26 em  
Anonymous Anonym said...

Om Google och Telia flyttar sin servrar utomlands kommer svenskarna än mer i kläm, än vad de borde, med den nya lagen. Om servrarna är utomlands KOMMER trafiken definitivt att avlyssnas (iallafall om det stämmer att man inte tänker avlyssna inrikes). Hade de haft servrarna kvar i Sverige hade i vart fall inte svenskarna åkt på en smäll på fingrarna.
Hoppas innerligt det blir ett nej.

9:32 fm  

Skicka en kommentar

<< Home