måndag, mars 31, 2008

Om superinspiratören Rand i radions P1

Om man skulle ha den oändliga fräckheten att för ett ögonblick undlåta att tala om hur hemskt det är för alla som det är synd om, börjar det skruva på sig i vårt vänstervridna medielandskap.

Detta är så trist.

Visst är det viktigt att vi tar hand om varandra, men det kan inte alltid BARA handla om det. Politiken måste också handla om hur tillväxt skapas och för att det ska komma till stånd behövs det en diskussion om vad det är som gör att vanliga människor - sådana som du och jag - ibland lyfter sig långt över sin förväntade förmåga och skapar underverk ur två tomma händer.

På den svenska politiska arenan är 99% av allt fokus på hur kakan ska fördelas och knappt något på hur den ska bli större!

En solidaritetshandling som i praktiken är långt mycket större än många försök att hjälpa andra är faktiskt att se till att man själv har det bra. Resurser som du skapar kommer andra till godo vare sig du vill eller inte, genom handel och utbyte, arbetskrafts- och investeringsbehov.

I går var det Ayn Randspecial i P1-programmet "filosofiska rummet" där bland andra Mattias Svensson pratade om vad som gör Rand så intressant. (lyssna här.)

I Ayn Rands böcker berättas det alltid om den enskilda människan och hennes fantastiska förmåga att lyfta sig och mot alla odds besegra motståndare som med olika förtryckarmedel försöker hålla henne nere.

Detta sticker tydligen i ögonen på den klan av kulturbärare som genom det senaste seklet framhävt lidandet som den största av dygder. Som funnit ro i att människan är och förblir ett offer som genom olika typer av orättvisor och förtryck för alltid är dömd att misslyckas.

Att påvisa exempel på motsatsen är i ögonen på några av dem jämförbart med "förakt mot svaghet".

Nåväl. Mattias vederlade den ansatsen ganska bra igår (mer om det finns att läsa här) och att Rand överhuvudtaget uppmärksammas i Public Servicemedia får anses stort!

För mig har Ayn Rands böcker varit en oerhörd inspiration och jag rekommenderar dem till alla.

Urkällan är egentligen bättre som roman betraktad, men Och Världen Skälvde kom att förändra min syn på världen, mänskligheten och mig själv för alltid.

Läs dem!

:-)

Etiketter: ,